Всичко в живота е изкуство

Това, което правиш. Как се обличаш. Начина, по който обичаш някого и как говориш. Усмивката и характера ти. Нещата, в които вярваш и всичките ти мечти. Начина, по който си пиеш чая. Как декорираш дома си. Или парти. Списъкът ти за пазаруване. Храната, която приготвяш. Начина по който се грижиш за здравето си. И това, което чувстваш. Животът е изкуство.

Днес ще обясним какво се случва с тялото на една жена по време на менопаузата, и защо допълнителните сантиметри в корема са нормални.
В периодът на менопауза, дайте пауза единствено на излишните страхове и напразните самообвинения.
Факт № 1: Човешкото тяло старее
Уви, това е естествен биологичен процес, който не може да бъде избегнат. Признаците на естественото стареене не са само бръчките около очите. Когато функциите на репродуктивната система започнат да затихват, нивото на естроген и прогестерон в женското тяло намалява. И това е основната причина за симптомите, от които се оплакват жените в менопауза: като например омразните горещи вълни, нощно изпотяване, внезапното сърцебиене, безсънието, спонтанните промени в настроението, вагиналната сухота, проблемите с уринирането.
Факт №2: Мазнините са приятел на жената!
Когато яйчниците на жената престанат да произвеждат естроген, мастната тъкан на тялото започва да произвежда и регулира нивото на половия хормон в организма. Оттук и коремът, който уж не беше толкова голям преди. Увеличаването на мастните депозити в този период от живота на жената са норма!
Това е начинът на тялото да се справи с намаляване производството на естроген с възрастта. Тъй като ниските нива на естрогена засягат пряко присъствието на неприятните симптоми на менопаузата, увеличаването на количеството му може значително да облекчи тези симптоми.
Факт №3: Липса на мазнини – липса на естроген
В същото време липсата на мазнини по време на менопаузата ще доведе до липса на естроген в организма. Това означава, че всички признаци на менопаузата при жените ще се засилят. Удивително е, че всякакви модни списания и блогъри не спират да пишат за диетите по време на менопаузата. Да, диетите са полезни, но по-полезно от тях е здравословното хранене. Ако една жена в менопауза се храни прилично, ако ходи пеша редовно, ако няма кой знае колко сериозни хронични, възпалителни или други заболявания – тогава защо трябва да се притеснява за „коремчето“, което има? По време на менопауза не е оправдан единствено заседналият начин на живот и трупането на мазнини от мързел.
Липсата на естроген причинява някои доста неприятни симптоми, а именно – проблеми с паметта, нощно изпотяване, както и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, остеопорозата която се превръща в сериозен риск.
За всяка жена е важно и необходимо да разбере, че промените, които се случват с тялото ѝ по време на менопаузата, не са болест.